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MARINE CIRCULAR 

MC-6/2010/13/3 

9/2017 
 
FOR: Ship Owners, Ship Managers, Ship Operators, Ship Masters, Ship Officers, Classification 
Societies, Flag State Inspectors 
 
SUBJECT: MANDATORY REQUIREMENTS FOR ECDIS & BNWAS UNDER SOLAS 
 
DEFINITIONS: 
 
The following abbreviations stand for: 
 
� “BNWAS” – Bridge Navigation Watch Alarm Systems 
� “ECDIS” – Electronic Chart Display and Information Systems 
� “ENC” – Electronic Navigation Charts 
� “GPS” – Global Positioning System 
� “GT” – Gross Tonnage 
� “IHO” – International Hydrographic Standards 
� “IMO” – International Maritime Organization 
� “MODU” – Mobile Offshore Drilling Units 
� “RCDS” – Raster Chart Display System 
� “RNC” – Raster Navigational Chart 
� “RO” – Recognized Organization as defined by IMO Resolution A.789(19) 
� “SMS” – Safety Management System 
� “SOLAS” – International Convention for the Safety of Life at Sea (SOLAS), 1974, as amended 
 
The term “Administration” shall mean the Tuvalu Ship Registry. 
 
PURPOSE: This Circular is to inform all Owners and Managers of Tuvalu-flagged vessels on the 
amendments to the SOLAS which becomes effective on 1 January 2011 and revises the SOLAS 74 
Chapter V Regulation 19 to include the ECDIS and the BNWAS as mandatory requirements. 
  
REFERENCES: 
 
(a) IMO Resolution MSC.128(75), Performance Standards for BNWAS, adopted 20 May 2002 
(b) IMO Resolution MSC.232(82), Adoption of Revised Performance Standards for ECDIS, adopted 

on 5 December 2006 
(c) IMO Resolution MSC.282(86), Adoption of Amendments to SOLAS 74, as amended, adopted on 5 

June 2009 
(d) IMO Resolution A.817 (19), Performance Standards for ECDIS, adopted on 23 November 1995 
(e) Tuvalu Marine Circular MC-3/2017/1, ECDIS Guidance for Good Practice 
(f) IMO Circular MSC.1/Circ.1496, Unified Interpretation on the Appendix to the SOLAS Convention 

Regarding the Records of Equipment Concerning Nautical Charts and ECDIS, dated 21 
November 2014 

(g) IMO Safety of Navigation Circular SN/Circ.207, Differences between RCDS and ECDIS 
(h) IMO Safety of Navigation Circular SN/Circ.276, Transitioning from Paper Chart to ECDIS 

Navigation 
(i) IMO Resolution MSC.350(92), Adoption of Amendments to SOLAS 74, as amended, adopted on 

21 June 2013 
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CONTENTS: 
 
1. ECDIS 
 

1.1. General Requirement 
 

Consistent with SOLAS V/19.2.1.4 and 27, vessels shall carry the nautical charts and 
publications necessary to plan and display the vessel’s route for the intended voyage, and to 
plot and monitor the vessel’s position throughout the voyage. In addition, vessels shall carry 
nautical charts and publications that might be needed to safely enter a harbor of safe refuge 
along the intended route. 

 
1.2. Timetable 
 

1.2.1. SOLAS V/19.2.10 sets out a timetable for vessels engaged on international voyages 
to be fitted with an ECDIS using ENCs: 

 

Type of ships 
Size 
limitation (of 
or over) 

New ships 
(Construction-
Keel lay date) 

Existing ships (Ships 
not new ships) 

Passenger 
ships 

500 GT 1 July 2012 
Not later than the first 
survey* on or after 1 
July 2014 

Tankers 3000 GT 1 July 2012 
Not later than the first 
survey* on or after 1 
July 2015 

Others 

50,000 GT 1 July 2013 
Not later than the first 
survey* on or after 1 
July 2016 

20,000 GT 1 July 2013 
Not later than the first 
survey* on or after 1 
July 2017 

10,000 GT 1 July 2013 

Not later than the first 
survey* on or after 1 
July 2018. No 
retrofitting 
requirements to 
existing ships less than 
10,000 GT 

3,000 GT 1 July 2014 

No retrofitting 
requirements to 
existing ships less than 
10,000 GT 

 
*Note: 
 

The first survey means the first annual survey, the first periodical survey or the first 
renewal survey, whichever is due first after the date specified above. 

 
(i) For a passenger ship, this is the first renewal survey for “Passenger Ship Safety 

Survey”; 
 
(ii) For a cargo ship (non-passenger ship), this is either the “Cargo Ship Safety 

Equipment Survey” or the “Cargo Ship Safety Survey” (combined survey for 
vessels that choose to combine all SOLAS certificates in one). 
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(iii) For both passenger ships and cargo ships which are under construction and 

falls into the scenario where the keel is laid before the date specified above but 
the ship is delivered after, then the first survey shall refer to the vessel’s “Initial 
Survey”. 

 
(iv) Although the “first survey” may not coincide with dry docking, owners should be 

aware that substantial work could be involved in retrofitting this equipment, 
which could take the ship out of service. Therefore, due consideration should be 
made to carrying out the necessary modifications in dry dock before the 
mandatory implementation date. 

 
1.2.2. The above-mentioned information on the new requirement and its implementation is 

intended to enable Ship Owners / Managers / Operators to plan early to avoid any 
unnecessary disruption to operations. 

 
1.2.3. Ship Owners / Managers / Operators would appreciate to note that there is no 

mandatory carriage requirement for the carriage of ECDIS for existing cargo ships 
of below 10,000 GT, and vessels may be exempted from the requirements of 
SOLAS V/19.2.10 if the vessel will be permanently taken out of service within two 
years of the implementation dates above. 

 
1.3. Carriage Requirements 
 

1.3.1. As defined by SOLAS V/2.2, nautical charts are issued officially by or on the 
authority of a Government, authorized Hydrographic Office or other relevant 
government institutions.  
 

1.3.2. All vessels shall carry an adequate portfolio of corrected, nautical charts for the 
vessel’s planned voyage. All charts shall be of a large enough scale and have 
enough detail to make safe navigation of the area possible. 
 

1.3.3. Masters shall ensure that any charts required by port state regulations for ports 
where the vessel will be calling during a voyage are onboard and updated as 
necessary. 

 
1.3.4. This Administration recognises that an ECDIS satisfies the chart carriage 

requirements of SOLAS Regulation V/19.2.1.4 provided that it meets the following 
criteria: 

 
1.3.4.1. conforms to relevant IMO performance standards. ECDIS units fitted on 

or after 1 January 1996 to before 1 January 2009 must comply with IMO 
Resolution A.817(19) as amended by IMO Resolutions MSC.64(67) and 
MSC.86(70). ECDIS units fitted on or after 1 January 2009 must comply 
with IMO Resolution MSC.232(82); 

 
1.3.4.2. uses up to date ENCs; 

 
1.3.4.3. maintained to be compatible with the latest applicable IHO standards; 

and 
 

1.3.4.4. has an adequate, independent back-up arrangement as required by 
SOLAS V/19.2.1.5. 

 
1.3.5. Part A of MSC.1/Circ.1503 found in Tuvalu Marine Circular MC-3/2017/1, contains a 

clear, detailed summary of the Chart Carriage Requirement of SOLAS, including 
back up requirements to ensure safe navigation in case of ECDIS failure. 
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1.3.6. In areas where ENCs have not been issued, or are not of an appropriate scale for 
the planning and display of the vessel’s voyage plan, the ECDIS operated in the 
RCDS mode or paper nautical charts can be used. If an ECDIS is operated in the 
RCDS mode, an appropriate portfolio of up-to-date paper charts must be carried 
onboard and be available for use.  
 

1.3.7. The vessel’s manager is responsible for determining the form of charts to be used 
onboard as the primary means of navigation. The form of chart used as the primary 

means of navigation shall be indicated in the Company’s SMS. All navigation 
work must be done on the form of chart indicated in the Company’s 
SMS.  
 

1.3.8. IMO Circular MSC.1/Circ.1496 provides a unified interpretation for how to document 
the form(s) of nautical charts carried onboard on the vessel’s Record of Equipment 
(Form E, C or P as appropriate). 
 

1.3.9. If a vessel is fitted with ECDIS but paper nautical charts are designated in the 
Company’s SMS as the primary form of navigation, the Safety Equipment Certificate 
should indicate that both ECDIS and nautical charts are provided as indicated in 
IMO Circular MSC.1/Circ. 1496, Scenario 3. As per IMO Circular MSC.1/Circ.1496 
scenario 3, when paper charts are used as the primary means of navigation they 
may also be regarded as the ECDIS back-up arrangements. 

 
1.4. ECDIS Training 
 

1.4.1. Part E of IMO Circular MSC.1/Circ.1503 found in Tuvalu Marine Circular MC-
3/2017/1 summarizes the current ECDIS training requirements to ensure that 
Masters and deck officers serving onboard vessels fitted with ECDIS meet the 
mandatory training requirements of the STCW Convention. These requirements 
apply on all ships fitted with ECDIS, even if paper charts are indicated in the 
Company’s SMS as the primary means of navigation. 
 

1.4.2. Every Master and deck officer assigned to a vessel fitted with ECDIS must be 
certificated as competent in the use of ECDIS as required by STCW Tables A-II/1, 
II/2, and II/3. This requirement applies even if an ECDIS is used for training as 
permitted. 
 

1.4.3. All Masters and deck officers are required to complete two (2) levels of training: 
 

1.4.3.1. Knowledge of the capability and limitations of ECDIS operations 
including a thorough understanding of electronic navigational chart 
data, options in the event of loss of GPS signal, data accuracy, 
presentation rules, display options and other chart data formats as well 
as the dangers of over-reliance; and 
 

1.4.3.2. Proficiency in operation, interpretation and analysis of information 
obtained from ECDIS including the use of functions that are integrated 
with other navigation systems, safe monitoring and adjustment of 
information, confirmation of vessel position by alternative means, e.g., 
plotting bearings and ranges, efficient use of settings to ensure 
conformance to operational procedures, adjustment of settings and 
values to suit the present conditions and situational awareness while 
using ECDIS. 

 
1.4.4. Type Specific Training is to be completed in accordance with the shipboard SMS 

procedures prior to an officer assuming a navigational watch. It is intended to 
familiarize the watch officer with the basic operation of the ECDIS equipment 
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aboard the vessel to which they are assigned, including route planning and 
execution. 
 

1.4.5. A fitted ECDIS may be used for training if there are two fitted units onboard, or the 
primary means of navigation is paper charts. Using ECDIS for training is not 
equivalent to conducting all required navigation work on the primary ECDIS or paper 
nautical charts. Vessel managers should provide guidance addressing the use of 
ECDIS for training to ensure that the safety of navigation is not compromised. 

 
1.5. Nautical Publications 
 

1.5.1. At a minimum, vessels shall carry sailing directions, lists of lights, notices to 
mariners, tide tables, and current table for the vessel’s planned voyage in 
accordance with SOLAS V/19.2.1 and V/27. Other publications, including a nautical 
almanac and coast pilots (where issued) shall also be carried.  
 

1.5.2. Masters shall ensure that any nautical publications required by port state regulations 
for ports where the vessel will be calling during a voyage, are onboard and updated 
with the latest published corrections. 
 

1.5.3. Nautical publications shall be issued officially by or on the authority of a 
Government, authorized Hydrographic Office, or other relevant government 
institution. All nautical publications shall be currently updated to the latest edition of 
Notices to Mariners that is available onboard. 
 

1.5.4. Electronic nautical publications may be used to either partially or fully fulfill the 
requirements of SOLAS Chapter V, provided the following conditions are met: 
 
1.5.4.1. Nautical publications required for intended voyage planning (examples 

include sailing directions, coast pilots, light lists, tide and current tables, 
etc.) must be provided with electronic or paper back-up arrangements. 
 

1.5.4.2. Relevant back-up copies must be corrected and ready for use when 
needed. When an electronic back-up is carried, portions of the 
publication needed for the planned voyage shall be printed and included 
with the voyage plan unless the electronic backup is an independent 
computer system with its own emergency source of power. 
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2. BNWAS 
 

2.1. General Information 
 

The introduction of Regulation V/19.2.2.3 requires passenger ships irrespective of their 
gross tonnage and cargo ships of 150 GT and upwards, regardless of their dates of 
construction to be fitted with a BNWAS. 

 
2.2. Timetable 
 

2.2.1. BNWAS is required to be fitted in accordance with the following time table: 
 

Type of 
ships 

Gross 
tonnage 

New ships 
(Construction-
Keel lay date) 

Phase-in Deadline 

Constructed (keel 
laid) on or after  

1 July 2002 

Constructed (keel 
laid) before  
1 July 2002 

Passenger 
ships 

ALL 
On or after  
1 July 2011 

Not later than the 
first survey*  
on or after  
1 July 2012 

Not later than the 
first survey*  
on or after  

1 January 2016 

Cargo Ships 

150 GT and 
over but 
less than 
500 GT 

On or after  
1 July 2011 

Not later than the 
first survey*  
on or after  
1 July 2014 

Not later than the 
first survey*  
on or after  

1 January 2018 

Cargo Ships 

500 GT and 
over but 
less than 
3000 GT 

On or after  
1 July 2011 

Not later than the 
first survey*  
on or after  
1 July 2013 

Not later than the 
first survey*  
on or after  

1 January 2017 

Cargo Ships 
3000 GT 
and over 

On or after  
1 July 2011 

Not later than the 
first survey*  
on or after  
1 July 2012 

Not later than the 
first survey*  
on or after  

1 January 2016 

 
*Note: 
 

(i) Please refer to first survey guidance notes in Section 1.3.1 under the ECDIS 
Timetable; 

 
(ii) It may also be any other survey, if the Administration deems it to be reasonable 

and practicable, taking into account the extent of repairs and alterations being 
undertaken. 

 
(iii) For a ship under construction where the keel is laid before, but the ship is 

delivered after, the date specified in the relevant regulation, the initial survey is 
the “first survey.”  

 
2.2.2. Once fitted, BNWAS must be used whenever the vessel is underway. It is 

recommended that BNWAS is also used at anchor, if appropriate. Again, there may 
be a need to amend the SMS to ensure that its operating procedures address the 
new requirements. 

 
2.2.3. BNWAS performance standards are specified in IMO Resolution MSC.128(75). 
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2.3. General Requirement 
 

2.3.1. BNWAS, regardless of when installed, fitted with motion detectors to serve as the 
reset function must meet the following additional requirements: 

 
2.3.1.1. The sensors cover only the area of the bridge forward of any bridge 

curtains; 
 
2.3.1.2. The area of the bridge covered by the motion sensor does not include 

bridge chairs, unless the chair is integral to the primary conning position, 
such as in a cockpit style operating position; and  

 
2.3.1.3. Moving bridge curtains will not reset the BNWAS.  

 
2.3.2. Ship operators must include guidance on what operating situations the BNWAS 

should be operated in the different modes (automatic, on and off) in their SMS. 
 
2.3.3. For systems fitted with motion sensors to serve as the reset function, the SMS must 

include a procedure for the crew to check the system at least once a day to ensure 
it is operating correctly. 

 
2.4. Acceptance of BNWAS installed prior to 1 July 2011 
 

2.4.1. The new Regulation 19.2.2.4 provides for a BNWAS installed prior to 1 July 2011 to 
be exempted, at the discretion of the Administration, from full compliance with the 
BNWAS performance standards adopted in IMO Resolution MSC.128(75).  

 
2.4.2. This Administration will, upon recommendation form the Class / RO that issued the 

vessel’s International Cargo Ship Safety Equipment Certificate, accept BNWAS 
installed prior to 1 July 2011 that do not fully meet the standards specified in IMO 
Resolution MSC.128(75) on condition that: 

 
2.4.2.1. The system is manufactured for marine service; 
 
2.4.2.2. Audible alarms or visual indicators are provided in the wheelhouse and on 

the bridge wings; and 
 
2.4.2.3. Second and third stage audible alarms are raised in locations deemed 

appropriate by the Class / RO of the vessel.  
 

2.4.3. A replacement of the BNWAS in the future shall one that is Type approved to fully 
comply to IMO Resolution MSC.128(75), as amended. The RO will be authorised to 
issue the interim/full term exemption certificate accordingly which should be 
attached to the vessel’s International Cargo Ship Safety Equipment Certificate. 

 

2.5. Self-Propelled MODUs 
 

This Administration will, on a case-by-case basis, consider requests for self-propelled 
MODUs to be exempted from the requirements of SOLAS Chapter V, Regulation 19.2.2.3 
and 19.2.2.4 regarding installation of a BNWAS. 

 

 

Yours sincerely, 
 
 
Deputy Registrar 
Tuvalu Ship Registry 


